Hvor meget protein er nødvendigt til din hest?

Skrevet af Malene 03/03/2020 0 Comment(s)

Protein er formentlig en af de mest misforstået næringsstoffer i hestens daglige foder. Ofte bliver det tænkt ind som en energikilde, men i virkeligheden bidrager protein pirmært med struktur sammen med andre nøglefunktioner i hestens krop. Protein er afgørende for korrekt kropsfunktion, så det er derfor vigtigt at vide, hvor meget protein ens hest har behov for på daglig basis for at imødegå den rette mængde til at opretholde optimal sundhed og præstation. 

 

Hvad er protein? 

Alt væv i kroppen er lavet af protein sammen med enzymer, hormoner og antistoffer. Protein er en kæmpe bestanddel af kroppen og er tilstede i hovene, huden, pelsen og musklerne - total set 15 % af hestens kropsmasse. 

Protein er lavet af kæder af aminosyrer - proteins byggesten, så hestenes individuelle behov er faktisk for aminosyrer. Der er 21 aminosyrer i kroppen, hvoraf 10 af disse er essentielle med lysin som den først begrænsende. De essentielle aminosyrer skal tildeles hesten via foderet, da hesten enten ikke kan syntetisere dem selv overhovedet eller ikke er i stand til at syntetisere dem i stor nok udstrækning for at opfylde behovet. 

Når hesten indtager protein, vil det blive nedbrudt i tyndtarmen af enzymer kaldet proteaser. Proteaser nedbryder de lange kæder af aminosyrer til enkeltestående aminosyrer, som efterfølgende bliver absorberet i blodet. Aminosyrerne re-syntetiseres på ny til protein, som er nødvendig for vedligehold og vækst. Denne proces er ikke særlig effektiv, da den resulterer i tab af protein, hvilket fører til et kontinuerligt behov for tilførelse af protein gennem foderet pga. netop tabet. 

 

Ikke alt protein er ens

Mange forskellige proteiner kan syntetiseres afhængig af de forskellige kombinationer af aminosyrer i kæden, men alle de nødvendige aminosyrer skal være tilstede på samme tid for at opnå et specikt protein. Lysin, threonin og methionin kaldes de begrænsende aminosyrer, da disse altid skal være tilstede for at bygge proteinblokke. Lysin er den først-begrænsende aminosyre, da forsyningen af denne oftest løber tør først. Det er derfor vigtigt, at forsyningen af protein indeholder et optimalt niveau af lysin, men i den grad også af threonin og methionin for korrekt protein syntese. 

Kvaliteten af protein defineres ud fra hvor godt det fordøjes i tyndtarmen, og i hvilken grad de individuelle aminosyrer er tilstede for at matche behovene i den enkelte hests væv. Overordnet set forbedres kvaliteten af protein ved et optimalt niveau af lysin. 

Indholdet af protein i foderet udtrykkes som Råprotein (CP), da det er vanskeligt at sige præcist hvor meget der fordøjes, og da der ikke findes tilstrækkelig data til at klarlægge den fordøjelige energi (DP) for hesten. I dag anses den fordøjelige protein for tilskudsfoder til at være 2-5 % mindre end den angivne råproteinmængde. 

 

Kilder til protein: 

  • Frisk græs
  • God kvalitets hø eller wrap
  • Lucerne
  • Hørfrø
  • Ærter
  • Chiafrø

 

Hvor meget protein har en hest behov for? 

Generelt har hesten et behov for 8-12 % protein afhængig af de individuelle krav. Tabellen nedenfor er en guide til den procentvise behov for forskellige typer af heste. 

 

Tabel 1: Daglig % protein behov
Føl, 2-4 måneder 16 
Fravænnet føl, 4 måneder 14,5 
Fravænnet føl, 6 måneder 14,5
Åring 12,5
2 årig 11
Udvokset hest, vedligehold 8
Udvokset hest, let arbejde 10 
Udvokset hest, moderat arbejde 10,5 
Udvokset hest, intens arbejde 11,5 
Senior 12
Hingst, i avlssæsonen 10
Drægtig hoppe, første 9 måneder
Drægtig hoppe, 9-10 måneder 10
Drægtig hoppe, 11 måneder 11
Lakterende hoppe, første 3 måneder 13
Lakterende hoppe, fra 3. måned 11

 

For meget protein? 

For meget protein i hestens foderplan, beskyldes ofte for at give for meget energi til heste, men dette er kun en myte. Hesten kan godt benytte protein som energikilde, men dette sker normalt kun, hvis hesten ikke får nok energi fra foderet. Hvis protein overforsynes sammenholdt med behovet, resulterer det i to affaldsprodukter; urea og ammoniak, som skal udskilles via nyrerne. Ammoniak udskiller en stærk lugt, hvilket ofte kan lugtes i stalden, hvis hesten tildeles for meget protein. Ammoniak i stalden kan forårsage irritation i luftvejene. Procressen i at udskille urea og ammoniak resulterer i en stigning i urin, hvilket lægger en belastning på nyrerne og hesten vil konstant have et øget behov for væske. Derfor er det bedst at undgå at fodre med et for højt indhold af protein pga. potentialet for visse helbreds problemer. 

 

Top tips

  • Fodr med det bedst mulige protein i høj kvalitet sat i sammenhæng mde den resterende foderplan
  • Kig efter foder med et højt indhold af lysin og gerne også methionin og threonin, som indikerer en god protein kvalitet. Det kan fx være Smart Balance og Smart Linseed
  • Hav din hests type og præstation i betragtning for at kunne tildele den rette mængde protein for optimal sundhed og præstation. 

 

 

 

Kilder: 

1. Urshel, K.L., Lawrence, L.M. (2013): Amino acids and protein. In: Geor, R., Harris, P., Coenen, M., eds., (2013) Equine Applied and clinical nutrition. china: Saunders Elsevier, pp. 113-132. 

2. Frape, D. (2010): Utilisation of the products of Dietary Energy and Protein. In: Frape D. (2010) Equine Nutrition and Feeding. Chicester: Wiley-Blackwell, pp. 21-36. 

3. National Research Council of the National Academies (2008): Protein and Amino Acids. In: Nutrient Requirements of Horses, 6th Edition. Washington, DC: The National Academies Press, pp. 54-68. 4. Lewis, Lon D. (1996): Equine Nutritional Requirement Tables. In: Lewis, Lon, D (1996): Feeding and Care of the Horse. Chicester: Wiley-Blackwell, pp. 411-418. 

Efterlad en kommentar